Van boeren bedrijf, naar een horeca bedrijf

Het vroege begin

Aan het begin van de 20e eeuw was er een boeren bedrijf gevestigd aan de meerweg te Haren. dit bedrijf was eigendom van de familie Visser. een slimme en geduldige man die zijn koeien in het gebied van Friescheveen liet grazen, niet zomaar op een weiland dat gelegen is naast het gebied, maar in het gebied zelf op de “viermat” en “achtmat”.

Om de koeien hier te krijgen had de heer Visser een bootje waar hij de koeien één voor één over het water mee vervoerde. Dit bootje bleek voor hem van groot belang. Niet alleen voor zijn koeien maar ook voor zijn toekomst.

Rond 1900 was het erg populair om te vissen en op het Friescheveen kon je niet zomaar komen zonder boot. Onze boer kreeg steeds vaker de vraag van vrienden en kennissen of zij zijn boot mochten lenen om een dagje te vissen. Steeds vaker werd er ook gevraagd of zij bij Visser nog even een borreltje mochten drinken om op te warmen.

geplaatst-op-23-juni-2007-c.jpg

Een oude ansichtkaart

“een Café”

Als slimme boer wist de heer Visser dat hij naast zijn werk wat bij kon verdienen met zijn boot en de verkoop van een borrel. Al snel wist Visser het voor elkaar te krijgen om zijn woonkamer open te stellen voor gasten die een drankje wilden drinken. Maar ook om meer boten te kopen om ze te kunnen verhuren.

De vraag naar de verhuur van een bootje niet alleen om te vissen maar ook om te kunnen genieten van het gebied werd steeds groter, waardoor Visser zijn vee langzaam wegdeed en over ging naar het leven als horecahouder.

het bedrijf van Visser dat hij in 1907 oprichtte ging dus langzaam over tot een horeca bedrijf. in 1920 werd officieel het bedrijf als Horeca aangemerkt. In de jaren erna werd de stal van de koeien verbouwd tot een zaal waar mensen konden eten en drinken, waar groepen mensen een kaartje konden leggen of gezellig samen konden komen.

Het bedrijf zoals u die nu ziet, is in de jaren 60 verbouwd naar de huidige situatie.

Tijdverloop

1907 Thomas Visser begint zijn bedrijf. Zijn zoon Jan Visser volgde hem in 1925 op, en diens neef Theo Dubois nam de zaak in 1947 over. In 1969 neemt Theo’s zoon Harry Dubois de zaak over waarna in 2017 Harry overlijdt en zijn echtgenote de zaak noodgedwongen alleen voortzet.